Pas godt på
Din nye kat
Pasningsvejledning
Vi hjælper dig med din nye kat.
Pasningsvejledning
Nogle katte er nervøse ved hjemkomsten, mens andre går rundt, som om de altid har boet i huset.
Det handler om at vide ,hvad det er for en kat du har adopteret og gøre hjemkomsten så let som mulig for jer begge.
Vi har lavet en lille pasningsvejledning i hvordan du kan passe din kat i de første dage og ugen efter at du har fået den med hjem.
Det er vigtigt at sige, at vejledningen ikke er en facitliste i hvordan din nye kat vil reagere på de nye omgivelser. Der er mange nye ting, som din nye kat skal forholde sig til. Nye dufte, lyde, små og store børn og voksne og måske endda andre dyr. Men der er også andre ting, som kan gøre sig gældende i din kats måde at reagere på sine nye omgivelser.
Hvor gammel er katten og hvor kommer den fra? Er det en killing, en ung- eller ældre kat og kommer den fra et landbrug, et hjem, en opdrætter eller et internat.
Hvad har den oplevet, inden den kom i dit hjem.
Er den frisk og nysgerrig med masser af livsmod eller er den tilbagetrukket, måske bange for alt det nye omkring den ?
Når du køber en kat på et internat, vil du få kattens historie og blive sat ind i den mulige bagage, som den kan have med sig.
Men det vigtigste er, at der er en god kemi imellem jer – og vi kan få jer rigtigt matchet, hvis der også er børn eller andre dyr i jeres husstand.
Og er du indstillet på at tingene skal gå stille og roligt i de første dage, så er du godt på vej.
Hjemkomsten.
Der er nogle ting, som du skal være opmærksom på, inden du får din nye kat med hjem.
Du skal placere kattebakken det sted, hvor du vil have den til at stå i fremtiden (fx. et bryggers, en kælder eller på toilettet) Hvis du flytter rundt på bakken kan det forvirre katten og den kan komme til at besørge det sted hvor bakken stod, før du flyttede den eller andre steder i huset.
Det samme gælder mad og vandskåle. Find en placering der er væk fra kattebakken, hvor du vil have, at de skal stå i fremtiden.
Hvis katten er nervøs ved flytningen, eller der er mindre børn i husstanden eller andre katte eller hunde, kan der være brug for at katten opholder sig i ét rum, sammen med kattebakken og mad og vand i de første dage.
Et godt råd, er at du er hjemme de første dage, når din nye kat ankommer – fx til en fredag og hen over en weekend. Undlad at invitere hele familien og vennekredsen til at se din nye kat i de første dage. Lad katten finde sig til rette, inden du laver for mange forandringer. Hvis katten gemmer sig når der er besøg, så skal du ikke trække den frem fra skjulestedet for at vise den frem. Lok den i stedet med en drillepind med fjer, eller mad der dufter godt fx tun eller en god vådmad.
De første dage.
Tag katten med ind i det rum, som du har forberedt med kattebakken (fx badseværelset -da det er lettest at gøre rent, hvis der skulle opstå uheld).
Stil transportkassen på gulvet og åbn den. Lad katten komme ud af sig selv. Du må ikke trække katten ud af kassen eller hælde den ud. Bare sæt dig på hug ved siden af kassen og tal stille og roligt til katten.
Lad transportkassen stå fremme de første par dage, så katten kan bruge den som sit gemmested.
Hvis katten gemmer sig, er der forskellige ting du kan gøre. Du kan give den lidt mad der dufter godt. Lidt vådmad, tun eller kyllingestykker. På den måde forbinder den hurtigt sit nye hjem med noget rart. Du kan prøve at lokke den frem med en drillepind eller andet legetøj. Du må aldrig tage hårdt fat i katten eller trække den frem fra sit skjul, da dette vil gøre den mere bange.
Er katten rolig og nysgerrig, kan du allerede nu begynde at lade den undersøge sit nyt hjem. Sørg for at den ved hvor transportkasse, kattebakke og mad og vand skåle står (det kan være nødvendigt at vise den bakken nogle gange i løbet af de første dage) men ellers så lad den selv gå rundt og undersøge sit nye hjem.
Hvis den trækker sig tilbage eller gemmer sig, skal du give den tid. Den skal nok komme ud igen. Er katten nervøs eller tilbagetrukket, så lad den være lidt alene i rummet med døren lukket, men kig til den løbende og se om den ikke bliver nysgerrig efter at komme ud og se resten af dit hjem.
Du kan skærme den lidt ved kun at lade den se nogle rum af gangen og hele tiden have åbent til kattebakken og dens sikre skjulested. Du kan med fordel bruge Feliway diffuser, spray eller servietter i kassen (også i transportkassen inden du transporterer den) og i rummet hvor den opholder sig. Du kan også bruge Feliway rundt omkring i boligen, når katten begynder at være nysgerrig og er klar til det.
Er det en killing, så sørg for at du har tid nok til at være sammen med den de første par dage – gerne over en weekend. Det kan være en stor omvæltning for en killing at komme væk fra sin mor og de andre i kuldet og den vil følge efter dig rundt i huset. Dette kan være en udfordring i forhold til at sætte den sammen med andre dyr i husstanden, hvor man ellers normalt anbefaler, at de skal holdes adskilt det første stykke tid.
Killingen er vant til at være sammen med andre katte, og vil formentlig puste sig op og knurre og hvæse lidt af den kat du har i forvejen.
Du skal sørge for at killingen ikke stresser dine andre dyr. Har du børn skal du være opmærksom på at børn kan lave pludselige bevægelser og høje lyde, som katten måske ikke kender og den kan blive forskrækket, hvis den ikke har været vant til det, hvor den kom fra.
Lad heller ikke dit barn være hårdhændet i berøringen af katten. Katten vil hurtigt vænne sig til børnene, hvis du giver den en mulighed for at trække sig tilbage, når den har behov for fred.
Introduktion til andre dyr; Har du andre katte eller hunde i husstanden, skal de holdes adskilt i mindst 1 uge – alt efter hvor hurtigt de vænner sig til hinanden. Bemærk – at det kan være anderledes med killinger.
Lad dem være helt i fred for hinanden i de første dage, men sørg hele tiden for at introducere dem til hinandens dufte. Det kan være ved at tage et ekstra tæppe som de hver i sær ligger på og så bytte dem rundt (sørg for at de hele tiden har et tæppe med deres egen duft på også).
Du kan også undlade at vaske hænder, når du har rørt ved den ene og når du så rører ved den anden blander du deres dufte (bemærk at dette ikke anbefales hvis du henter en herreløs kat ind fra gaden – begge katte skal være vaccineret og sygdomsfri, da du ellers kan overføre sygdomme imellem dem)
Næste skridt er så at lade døren stå på klem, så de kan se hinanden gennem sprækken. Du kan også lave en dørramme med tråd i midten, så de kan se hinanden. Du kan også bruge en børnelåge i dørrammen, men her skal du være i nærheden, da de let kan hoppe over til hinanden.
Når den første “sprutten” er overstået, kan du introducere dem helt hver gang de får vådmad eller godbidder. Men sørg for at de altid begge har en flugtvej.
Mad og vand
Katten skal altid have adgang til frisk vand.
De fleste katte kan også have tørfoder stående fremme hele dagen. For at undgå overvægt kan du måle den daglige portion op og dele den over 2 måltider – 1 morgen og 1 aften.
Bemærk; Du skal tage højde for dette, når katten skal passe ved ferier osv.
Nogle vælger at deres kat skal have både våd-og tørfoder. Dette er en god idé, da vådmad indeholder meget væske og kan hjælpe katten med at holde væskebalancen. Bemærk at billige mærker vådmad, kan give nogle katte akut diarré.
Har du små børn eller hund, kan du placere kattens madskål oppe på en hylde eller et bord, hvor hunden og børnene ikke kan komme op.
Aktivering, kradsetræ og legetøj.
Når du køber en kat, skal du være opmærksom på, at det kan kræve aktivering og en anderledes indretning af dit hjem end du er vant til. Nogle katte klarer sig fint med at være ude og får fint deres jagtinstinkt stillet der, mens andre har mere behov for at få det stimuleret selvom de er både ude og inde katte. Har din kat udgang til voliere, eller er udelukkende indekat, vil den have brug for nogle ting, for at den kan trives optimalt.
Kradsetræ
Et kradsetræ med en god højde og platforme, hvor din kat kan ligge og kigge ud over stuen, eller andre indendørs arealer er den bedste løsning i de fleste hjem. Du får på den måde en flere-i-en løsning hvor katten både kan hvæsse sine kløer og afsætte duftmærker og samtidig vil platformene give dem ro ved at de kan trække sig tilbage op i højden og få lidt tid for sig selv. Katte elsker at ligge og spejde efter bytte på deres udkigsposter – har du flere katte i husstanden, vil platformene give dem ro ved at de kan trække sig tilbage op i højden og få lidt tid for sig selv.
Aktivering og legetøj
Alene hjemme
Katte kan sagtens være alene hjemme i en kortere periode, hvis du har sørget for en person som kommer og giver dem mad og vand mindst 1 gang om dagen.
I begyndelsen kan det være en god ide at have radioen tændt, når katten er alene hjemme, især hvis den er lidt nervøs.
Nogle katte har meget gavn af en aktivitetskugle eller andet aktivitets legetøj, hvor du kommer godbidder i.
Pas på legetøj med snor i under opsyn. En kat eller killing kan i leg få snoren viklet rund om halsen og blive kvalt. Nogle katte bider snore over, eller dele af legetøj, som de kan sluge.
Naboer
Det er ikke altid naboer i et boligområde kan lide at du får kat. Især hvis katten løber ude og kan besørge i de andres haver. Du kan imødekomme dette ved at bygge en indhegning eller lave en voliere. På den måde ved du altid hvor din kat er og beskytter den mod at komme til skade i trafikken eller andre ting som kan skade din kat. Det gode naboskab kan også bevares hvis du taler med din nabo om problemerne – undgå fx. at ligge grus i alle bede hjemme hos dig selv, så katten har et sted at gå på toilettet, lav en sandkasse til din kat og sørg for at der er steder, hvor den kan ligge, så den ikke ligger i naboens havemøbler.